VÄLJ RÄTT LAMPSKÄRM

Det kan vara svårt att hitta rätt lampskärm till lampfoten, här är våra tips & rekommendationer om hur du kan tänka kring valet av lampskärm. Allt från storlek, form, färg och material. Kontakta oss här om du har några frågor.

Välj rätt fäste på din lampskärm

 • SKÄRM MED KLOFÄSTE

  Detta fäste passar bäst på en klotljusformad ljuskälla
 • SKÄRM MED KRONLJUSFÄSTE

  Detta fäste passar på en klotljus- eller kronljusformad ljuskälla
 • SKÄRM MED RINGFÄSTE

  Detta fäste monteras direkt på lamphållaren
 • SKÄRM MED TOPPRING

  Detta fäste monteras direkt på lamphållare för golvlampa (endast avsedd för lamphållare med fäste som pekar nedåt)

ATT VÄLJA RÄTT STORLEK PÅ LAMPSKÄRMEN

 

Höjden och bredden på lampskärmen och lampfoten ska inte vara samma. Att räkna ut höjden kan du göra genom att dela in lampan i tre tredjedelar, där lampfoten är 2/3 och skärmen är 1/3. Det innebär att om din lampfot är 40 cm så bör skärmen vara hälften så stor, vilket är 20 cm i det här fallet.

Skärmens bredd ska vara dubbelt så stort som lampfoten. Det vill säga att om lampfoten är 10 cm bred så ska skärmen vara runt 20 cm bred, alltså 10 cm på var sin sida när den placeras på lampfoten.

VILKEN FORM SKA DET VARA PÅ LAMPSKÄRMEN?

För att skapa symmetri ska skärmen och lampfoten ha samma form. Har du en rund lampfot, placera en rund skärm. Är lampfoten fyrkantig, då är det en fyrkantig skärm du ska ha.

Har du en lampfot som är utsmyckad kan det vara bra att använda sig av en simpel lampskärm som inte sticker ut. Kontrasten gör att fokuset hamnar på den härligt utsmyckade lampfoten som får stå i rampljuset istället för skärmen.

Tips!
Känner du att det här med att det ska vara symmetriskt inte är din sak, testa att göra tvärtom. Bryt av genom att placera en rund skärm på en fyrkantig lampfot. Och vill du inreda hemmet utöver det vanliga, så piffa upp din lampa, både skärm och lampfot!

MIXA OCH MATCHA MED FÄRGER

Att matcha med liknande färger skapar harmoni i rummet. Blått med blåa nyanser och grönt med gröna nyanser. Det behöver däremot inte vara samma toner, det kan vara färger som kompletterar varandra exempelvis varma färger som rött och orange.

Har du röda kuddar på soffan kombinera gärna med en orange lampskärm. Precis som med kuddar och gardiner är lampskärmar ett bra sätt att få in en mer vågad och livlig färg i rummet som bryter av och skapar kontrast. Testa med en färg som sticker ut bland inredningen där hemma. Möjligheterna är ju oändliga!

RÄTT MATERIAL = RÄTT BELYSNING

Förutom färg och form är lampskärmens material en viktigt faktor för att få rätt belysning i rummet. Ska lampans användas till läsning ellerför att lysa upp rummet kan det vara bra att tänka om innan man väljer en skärm med tjockt material. Använd då en skärm som är exempelvis genomskinlig eller är tunn i materialet eftersom dem släpper ut mer ljus.

Skärmar av ljust tyg och papper, exempelvis rislampor och vitt tyg, ger ifrån sig ett diffust ljus. Ljuset sprider sig mjukt i rummet och bildar inga skarpa skuggor eftersom det inte lyser i någon speciell riktning. Vill du däremot ha ett riktat ljus, välj istället då en skärm som stänger inne ljuset och riktar det mot ett visst håll. Sist men inte minst, glöm inte i slutändan att välja den skärm som du tycker om!