LJUSSÄTTNING

Rätt ljussättning i hemmet är både praktiskt och ger hemmet sin prägel. Ljus påverkar hur vi mår, humör och välbefinnande och är mycket viktigare än vad många tror. Här kommer några tips på hur du kan använda dina lampor på bästa sätt för både mys och funktion.

ALLMÄN BELYSNING

Allmänbelysning sprider ett mjukt ljus och ger dig en god överblick av hela rummet. Det är skönt med en lampa som du lätt kan tända som lyser upp hela rummet, när du ska dammsuga, eller letar efter något för exempel.

STÄMNINGSBELYSNING

Stämningsbelysning ger precis som det låter en mer mjuk och varm känsla i ett rum. Använd gärna flera mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika platser i rummet. Förutom det behagliga ljus dessa lampor ger är det även en möjlighet att enkelt variera och sätta en personlig prägel på din inredning.

BELYSNING MED FUNKTION

Funktionsbelysning även kallad punktbelysning eller arbetsbelysning är koncentrerat ljus mot ett begränsat område som underlättar vid olika sysslor eller arbetsmoment, till exempel när du lagar mat, syr, läser eller arbetar.

OLIKA LJUS

Rummet behöver oftast en blandning av både diffust och riktat ljus för att de ska vara både funktionella och trivsamma. Det gäller att hitta en balans som funkar för de aktiviteter som ska ske i rummet. Så det är viktigt att tänka igenom vad och hur du använder rummet. Många har för få ljuspunkter i ett rum, så ett enkelt knep är att alltid addera en till när du tänker att du har nog.