LYS UPP ELTJUVARNA I DITT HEM

Tänt eller släckt, det är den stora frågan? Ljus är både en inredningsdetalj och ett funktionellt måste. Det underlättar vår vardag, påverkar vårt mående, men framförallt skapar det en trygghet och ett välkomnande hem. Men med stegrande elpriser och råd om att släcka för att spara energi, är det svårt att veta hur man ska tänka och agera.

Hemmets värsta energibovar hittas vanligtvis där du minst anar det och i de flesta hem står belysningen för en liten den av den totala elförbrukningen. Så istället för att släcka ner, tänd och hitta de riktigt elbovarna i ditt hem.

 

Hemmets elförbrukning &
eltjuvar

Med rådet om att släcka ner i hemmet, så är det bra att komma ihåg hur viktigt ljuset är för oss och istället få koll på de riktiga eltjuvarna. I flesta hem står belysningen för en ganska liten del av den totala elförbrukningen, ungefär 0,8%. Det som drar mest energi i hemmet är uppvärmning och varmvatten. 50% av all el går till uppvärmning (räknat på en villa som förbrukar 20 000 kWh per år) och varmvatten står för cirka 25% av totalanvändningen. Resterande procent går till vitvaror och hushållsmaskiner.

Så istället för att släcka ner ditt hem, inred med belysning och lys upp årets mörka stunder. Kom bara ihåg att släcka ner du lämnar rummet, för lampan behöver ju inte lysa när du ska sova.

Mer ljus,
mindre el

Välj rätt ljuskälla: 

Byt alla dina ljuskällor till LED. LED-ljuskällor är de i särklass mest energisparande lamporna, de drar 80% mindre ström och håller ca 25 gånger längre än en vanlig glödlampa. Vilket gör att de inte bara är energisparande utan även ett bra val för både plånboken och vår planet. De finns i olika utseenden, storlekar, former, olika färgtemperaturer och de flesta är dimbara, det finns alltså en LED för varje lampa och varje belysningsbehov.

Glöm inte utebelysningen:

Att få komma hem till ett upplyst hem är en trygghet speciellt under årets mörkare månader. Utomhusbelysning fyller flera funktioner, den ger ljus till trädgården, husväggen och entrén speciellt under årets mörkaste månader. Så istället för att låta bli att tända och behöva ramla över tröskeln i mörkret, så välj en LED lampa med inbyggt skymningsrelä. Lampan släcks vid gryning och tänds vid skymning, vilket gör att den inte lyser i onödan.