RUM FÖR RUM

Belysning är inte bara en fin inredningsdetalj, utan rätt ljussättning kan verkligen göra stor skillnad för ett helt rum. Här delar vi med oss av tips och inspiration på hur du kan inreda hemmets alla rum.

 

Entré/Hall

Hallen ger första intrycket av ditt hem, den ska både vara praktiskt och välkomnande.
Här behövs belysning som funktionell belysning för att både kunna hitta kläder, skor och väskor under mörka morgnar och kvällar, samt för att kunna dölja skavanker när du inte vill att de ska synas. En taklampa som går att dimma är att föredra för att kunna anpassa ljuset utifrån behov. För att få hallen att kännas välkomnande det är en god idé att komplettera med en dekorativ vägglampa eller en stilren bordslampa.

Kök/Matplats

Köket är hemmets hjärta och vi spenderar mycket tid här. Satsa på taklampa som gör att du kan anpassa ljuset till allt från lökhackning, städning och mysiga middagar, men glöm inte att komplettera med stämningsbelysning för att skapa en extra mysig känsla. Inred t.ex. med högt placerad taklampa för allmänljus, en tjusig lampa över matbordet och en eller flera mindre i fönstret tillsammans med punktbelysning över arbetsbänkar är en bra start.

Sovrum

I sovrummet behövs olika typer av belysning, det är ett rum för vila och återhämtning samtidigt som det är en plats för vardagliga sysslor som att byta om, städning osv. Inred med en taklampa som ger ett övergripande sken och lyser upp rummet för olika typer av sysslor, gärna en sänglampa med riktad belysning som underlättar när du ska läsa din favoritbok eller godnattsaga för dina barn. En dekorativ bordslampa är mer flexibel som sänglampa om man inte vill placera lampan på väggen.

 

Har du garderober eller walk-in-closet så är det en fördel att kunna lysa upp bland kläderna så du lätt kan hålla iordning och hitta de plagg du letar efter.