INRED MED BELYSNING

Belysning är så mycket mer än bara ljus. Den binder ihop inredningen, skapar en känsla i rummet, påverkar ditt humör och välbefinnande. Rätt belysning i hemmet gör stor skillnad, inte bara för stämningen utan även för livets olika behov. Den underlättar och låter dig göra vad du vill, när du vill och var du vill, lyser upp dagens alla stunder.

Olika typer av belysning

Allmänbelysning:
Lyser upp med ett jämnt och behaglig ljus som ger dig en god överblick över rummet. Passar bra när du ska städa, laga mat, leta efter nycklar eller vid barnes lekstunder. Exempelvis en vacker taklampa eller modern plafond.  

Riktad/funktionsbelysning:
Lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat och riktad ljus. Det underlättar för dig när du läser din favoritbok, spelar sällskapsspel, arbetar eller vid läxläsning. Exempelvis en praktisk skrivbordslampa, snygg vägglampa eller funktionell golvlampa. 

Stämningsbelysning:
Ljus som skapar stämning och en trivsam känsla i hemmet. Det kan vara dekorativa bordslampor, fin vägglampa eller golvlampor med ett mjukare ljus. 

Inred med
belysning

För att få bra ljus och balans i ett rum brukar man ha 5-10 olika ljuspunkter. Genom en mix av olika lampor kan du skapa den perfekta stämningen och lättare anpassa ljuset i ditt hem.

Exempelvis, med endast en taklampa kan ljuset kännas begränsat och vissa hörn kännas mörka. Genom att tillföra en bordslampor och vägglampor kan du lysa upp utvalda detaljer, vilket gör att rummet känns mer ombonat och upplevas större.

När du ska inreda med belysning, börja med att fundera kring vad du brukar göra i rummet, vilka behovs finns, var du oftast är i det och vilken känsla du vill uppnå. Ta gärna hjälp av vår guide “rum för rum” för att få inspiration och råd om hur du inreder ditt hem med belysning.

 

Att välja rätt
ljuskälla

När du hittat den perfekta lampan för just dina behov, återstår den kanske lite svåra uppgiften att välja rätt ljuskälla. Vårt tips är att inreda för mer ljus, mindre el genom att välja en LED-ljuskälla.

En LED-ljuskälla drar mycket mindre energi än andra ljuskällor och har längre livslängd vilket gör att den inte behöver bytas lika ofta, vilket är bra både för miljön och plånboken. De finns i olika storlekar, former och olika färgtemperaturer samt dimbara, vilket gör att den finns en LED för varje lampa och varje belysningsbehov.

Om du känner dig vilsen, läs gärna vår guide “välj rätt ljuskälla” där vi guidar dig så du kan hitta rätt ljuskälla till din favoritlampa.